21. 10. 2023

Zmrzlinový workshop

Ve středu 11. 10. proběhl workshop italské zmrzliny v gastro studiu v SOU Kaplice, který vedl odborník z praxe Petr Mořkovský. Projektu se zúčastnili žáci třídy 2. KČ a 3. KČ, paní učitelka Bc. Nikola Měšťanová a paní učitelka odborného výcviku Jana Hosenseidlová, která byla po celou dobu k dispozici a se vším pomohla.

Workshop začal ráno v 7:30 hod, kdy byla část gastro studia připravena na výrobu zmrzliny.

Pro žáky byla nejprve připravena prezentace, kde bylo hlavním cílem všechny seznámit s charakteristikou italské zmrzliny. Žáci se dozvěděli, z jakých surovin se zmrzlina vyrábí a jaké stroje jsou na výrobu potřeba. Nechybělo pár zajímavostí o práci ve stánku se zmrzlinou a osobních zkušenostech. Na závěr byly zmíněné příchutě zmrzlin, které jsme si na workshopu společně vyrobily.

Cílem bylo žákům ukázat, že italská zmrzlina se vyrábí z kvalitních surovin. Společně jsme si vyrobili dvě smetanové zmrzliny – vanilkovou a jogurtovou s višněmi. V druhé polovině jsme si vyrobili dva sorbety – lesní plody a mango. Zmrzlinu připravil odborník z praxe s komentovaným technologickým postupem a zároveň byli žáci zapojeni do její přípravy.

Po celou dobu workshopu měli žáci možnost zapojit se nejen do výroby zmrzliny, ale všechny příchutě i ochutnali nebo si je vyzkoušeli nandat do kornoutku.

Závěr dne byl věnovaný úklidu pracovního prostoru a celkovému zhodnocení. Každý sám zhodnotil, jaká zmrzlina mu nejvíce chutnala a zda by se něčemu podobnému chtěl v budoucnu věnovat. Celý workshop byl jak ze strany žáků, tak ze strany vyučujícího a odborníka z praxe hodnocen velice kladně. Žáci měli možnost rozšířit si své gastronomické zkušenosti a dovednosti a měli možnost obohatit své znalosti jak z oblasti teorie, tak z oblasti praktické výuky.

×