Ve středu 19. 4. 2023 proběhl workshop italské kuchyně v našem gastro studiu, který vedl odborník z praxe Petr Mořkovský. Projektu se zúčastnili žáci třídy 2. KČ.
Vše vypuklo již v 7:30, kdy žáci pomohli připravit kuchyň na celodenní vaření. V první řadě bylo nutné připravit z těsta na pizzu tzv. "bochánky", které se musí nechat pár hodin vykynout. Žáci byli seznámeni se všemi surovinami, které jsou potřeba na výrobu pizzy i s jednotlivými kroky, které se musí dodržet při přípravě těsta.
Poté byli žáci seznámeni s italskou kuchyní. Připravili jsme si pro ně prezentaci, kde se dozvěděli základní charakteristiku italské kuchyně, používání surovin či zhotovení samotných pokrmů. Nechybělo pár zajímavostí o odborníkovi z praxe, jeho zkušenostech z dob práce kuchaře a co ho nejvíce bavilo. Prostor byl i na případné dotazy. Na závěr byli žáci seznámeni s pokrmy, které jsme si společně ten den uvařili.
Po krátké prezentaci jsme pomalu přešli na přípravu pokrmů. Cílem bylo žákům ukázat jak jednoduchá, a přitom výborná italská kuchyně je a že během krátkého času mají z kvalitních surovin dobré jídlo. Společně jsme si uvařili – spaghetti carbonara, spaghetti aglio olio e peperoncino, risotto spinaci, pannacottu a 4 různé druhy pizzy. Veškeré pokrmy připravil odborník z praxe s komentovaným technologickým postupem a zároveň byli žáci zapojeni do výroby všech pokrmů. Nejvíce žáci ocenili, že měli možnost udělat si svoji placku z těsta na pizzu úplně od začátku sami a že si tak z celého dne neodnášeli jen spoustu nových zkušeností, ale i něco dobrého na večer.