Vidět ruční výrobu chleba nebo si ochutnat koblihu, kterou si sami naplnili, mohli žáci 1. ročníku učebního oboru Kuchař-číšník v úterý 21. 3. 2023 v Pekárně Srnín. Tam se totiž vypravili se svými učiteli na exkurzi spojenou s workshopem, který pro ně připravila Jihočeská hospodářská komora. K vidění toho bylo hodně – od výroby různých druhů chleba, rohlíků, housek, baget, veček, vánoček, perníků, korpusů na zákusky a nově i různých druhů závinů. Pracovníci pekárny mají dost práce v průběhu roku a teď před Velikonocemi jde opravdu o každou pomocnou ruku. Pečou zde pro zákazníky velikonoční beránky z různých druhů těst, vajíčka, beránky, zajíčky z perníkového těsta a srdíčka z koblihového těsta. Přesto všechno zvládají s úsměvem a našli si čas i na nás a naše otázky.
Vedoucí pracovníci pekárny nás po milém přijetí seznámili s historií pekárny, jejím výrobním programem, konkurencí a zákazníky. Provedli nás jednotlivými výrobními úseky pekárny a cukrárny, kde nám zároveň popsali technologie jednotlivých výrob. Co nás překvapilo bylo množství druhů pečiva (více než 650 druhů) a jeho vyráběné množství.
Moc se nám zde líbilo, koblihy byly výborné. Určitě si budeme pamatovat, že se stejně jako perník dělají podle původních receptur, a proto jsou tak dobré.
Tuto akci jsme vyhodnotili jako velice příjemně strávený den, kdy jsme se dověděli plno nových informací a zajímavostí o které jsme si rozšířili učivo odborných předmětů.