3. 3. 2024

Workshop v pekárně Chléb se solí

V úterý 26. 2. 2024 jsme navštívili s žáky 2. ročníku oboru Kuchař-číšník pekárnu Chleba se solí. Je to unikátní podnik s poctivou řemeslnou výrobou, která navazuje na dlouholetou tradici výroby chleba bez použití různých urychlujících a konzervačních látek. Pro tuto výrobu však musíme stoprocentně využívat kvalitní suroviny v té nejvyšší kvalitě a z co nejbližšího okolí. Pekárna si sama připravuje tradiční kvásek, avšak tato kvalita je podmíněna několikanásobně delším časovým procesem. Vše se zde vyrábí manuálně podle tradičních receptů.

Žáci se nejdříve seznámili s výrobou, následně si sami vyzkoušeli náročnost ruční práce při tvorbě pletýnek a rohlíků. Pekárna také vyrábí vlastní chlebový ležák Kuba, který vznikl na principu no waste produkce.

Žáci poznali, že za kvalitním výrobkem je spousta času a tvrdé práce, která nejde dělat bez lásky k řemeslu.

×