Halloweenské menu

Autor: Bc. Ilona Straková | Datum: 21.10.2015 - 00:00 | Zhlédnuto: 2218x
Halloweenské menu

Blíží se anglosaský svátek Halloween, jehož oslavy pocházejí přibližně už z období 5. století, kdy jej slavili Keltové ve Skotsku a Irsku jako konec léta a příchod zimy. Střídalo se tak období hojnosti s časem zimy a hladu. V noci Samhain (noc - která lámala říjen a listopad) probíhaly bujaré oslavy, všude hořely obrovské ohně, lidé si na sebe navlékali masky a převleky, aby se chránili proti zlým duchům. Věřili, že duchové zemřelých mohli být tuto noc buď nápomocní přátelům nebo nepřátelům škodící. Ohně měly duším zemřelých svítit na cestu do světa. Za úsvitu bůh mrtvých duše zemřelých odvedl zpět do říše duchů.

Ať už slavíte Dušičky, Halloween nebo svátek Všech svatých, symbol zapálené svíčky, který všechny tyto svátky spojuje, bude alespoň na chvíli pomyslným světlem, které rozzáří pošmourné podzimní dny a vnese do nich slavnostní nádech. Nejsou tyto svátky nejmagičtějšími dny v roce?

A my bychom vám tyto podzimní dny rádi obohatili i o gastronomický zážitek v podobě Halloweenského menu:

Hovězí vývar s celestýnskými nudlemi

Pečené kuřecí maso s vůní tymiánu,

doplněné bramborovým točem s cibulkou a zelím z dýně

Hraběnčiny řezy

 

Přijďte si tuto kulinářskou pochoutku vychutnat 27. října 2015 do restaurace Slovanského domu, střediska odborného výcviku G, SOŠE a SOU Kaplice, oboru Kuchař-číšník.

Rezervace a objednávky na tel.: 380 312 073 nebo 380 312 605.